August Harambašić – Svestrani hrvatski pjesnik i publicist

Slično

Ulica posvećena hrvatskom trgovcu i političaru Antunu Jakiću

Ulica Antuna Jakića smještena je u sklopu mjesnog odbora...

Zagrebački plavi – neboder na križanju Maksimirske i Harambašićeve

Kraj nebodera u Maksimirskoj 86 prođe ogroman broj ljudi,...

Josip Račić – Jedan od utemeljitelja hrvatske moderne

Račićeva ulica se nalazi u mjesnom odboru Mašićeva, a...

Ružmarinka – Ulica koja nosi ime po zimzelenom grmu

Ulica Ružmarinka je smještena u istoimenom mjesnom odboru, a...

Pavao Markovac – Poznati i cijenjeni hrvatski muzikolog

Markovčeva ulica je mala ulica smještena u sklopu mjesnog...

Podijelite

Gledajući gradsku četvrt Maksimir, Harambašićeva ulica se proteže od Maksimirske ceste na sjeveru, do Zvonimirove ulice na jugu, a ima dodirne točke sa Škrlčevom ulicom Ulicom Ružmarinka i Štoosovom ulicom, a pripada mjesnom odobru Ružmarinka.

Ulica je dobila ime po Augustu Harambašiću, hrvatskom piscu, pjesniku, publicistu, odvjetniku, političaru i prevoditelju. Rođen je 14. srpnja 1861. godine, gimnaziju je pohađao u Požegi, a maturirao je u Osijeku. Pravo je studirao u Zagrebu i Beču te u Zagrebu 1884. godine završio studij. 1892. je doktorirao, 1894. položio sudački, a 1896. godine pravosudni ispit.

Pravo obavljanja odvjetničke prakse dobio je 1900. godine. Politički je pratio oštru liniju Ante Starčevića, radi čega je bio više puta priveden u zatvor. U Hrvatskom saboru je bio pravaški zastupnik od 1901. godine.

Bio je urednik i novinar raznih časopisa, kao npr. Preporod, Bič, Trn, Balkan, Hrvatska vila i Prosvjeta te urednik dnevnika Hrvatske iz 1906. i Hrvatske iz 1900.

Prevodio je poznate pisce, kao npr. Gogolja, Tolstoja, Wildea, Shakespearea, Ševčenka i Marka Vovčka. Prevodio je s bugarskoga, češkog, poljskog, ruskog, francuskog, talijanskog i njemačkog jezika