Između mita i stvarnosti: ‘Tajni grad’ ispod Zagreba

Zagrebački tuneli predmet su znatiželje stanovnika ovog grada već jako dugo. O njima je pisala Zagorka, spominju se u povijesnim spisima, a oko njih se isprepliću i brojne zagrebačke legende.

Nalazi li se ispod Zagreba još jedan, ‘tajni grad’? Prema povijesnim spisima, najstariji splet tunela datira iz 18. stoljeća, a nalazi se pod Gornjim gradom.

Jedini poznat i za javnost otvoren je tunel Mesnička – Radićeva koji se koristio kao sklonište tijekom Domovinskog rata. Ovaj tunel otvoren je 1943. godine te je ponovno aktualiziran devedesetih godina kada je u njemu održan ‘Under City Rave Party’. Nakon partija tunel Grič je zaboravljen.

Branimir Špoljarić, autor knjige Stari Zagreb od vugla do vugla svojedobno se u razgovoru za 24 sata prisjetio dva njemu poznata tunela.

‘Ispod centra Zagreba postoje dva tunela. Jednom tunelu je ulaz bunker u Dubravkinu putu, a izlaz u Tkalčićevoj ulici. U drugi tunel se ulazi u Mesničkoj ulici, a izlaz je u Radićevoj ulici, negdje oko broja 10 (op. tunel Grič). Za Domovinskog rata je u tim tunelima bila informativna agencija’, kazao je.

Također je poznato da je jedan tunel smješten na Pantovčaku, odnosno ispod nekadašnje Titove vile. Ovaj je rezerviran za pričuvnu rezidenciju hrvatskog predsjednika u ekstremno rizičnim situacijama. Tunelom su povezani i Muzej grada Zagreba i Skalinska ulica, a on se proteže ispod Krvavog mosta. Prema nekim pričama i Stara Vlaška krije misteriozan ulaz u nepoznati tunel.

Urbane legende – mašta ili stvarnost?

U zagrebačkim urbanim legendama spominje se Martićeva ulica ispod koje se navodno nalaze tajni ulazi u tunele koji se granaju u svim smjerovima.  

A kako to obično biva s urbanim legendama utemeljenim na povijesnim crticama, tanka je granica između mita i stvarnosti pa tako na blogovima i forumima možemo naći tvrdnje da je velik dio starog grada povezan brojnim tunelima. Prema ovim tezama, postoje tuneli koji središte Zagreba povezuju s Vilom Rebar, Medvedgradom i Brestovcem.

Međutim, Silvije Novak, koji je svoj radni vijek proveo na gradilištima na kojima su obnavljani prostori starog Zagreba, svojevremeno je za Nacional tvrdio da nikad nije naletio niti na jedan tunel koji postoji u legendama te da je riječ o pukim mitovima.

A je li tajni grad ispod Zagreba samo produkt mašte njegovih stanovnika ili je pak, naš grad s pravom obavijen velom misterija, prepuštamo vam da zaključite sami.

Popularne objave

Slične objave
Povezano

Filip Rabus – Ogroman uspjeh male obiteljske mesnice

Rabusova ulica je smještena u sklopu mjesnog odbora Maksimirska...

Palača Stern u Jurišićevoj ulici izgrađena 1906. godine za Sigmunda Sterna

U Jurišićevoj ulici, u blizini Trga bana Josipa Jelačića,...

Kompleks kuća u Mletačkoj ulici gdje se danas nalazi Atelje Meštrović

U Mletačkoj ulici, na broju 8, nalazi se kompleks...

Nikola Badovinac – Nekadašnji zagrebački gradonačelnik

Badovinčeva ulica pripada mjesnom odobru Maksimirska naselja, a spaja...