Kralj Zvonimir – hrvatski ban, herceg i kralj Hrvatske i Dalmacije

Slično

Ulica posvećena hrvatskom trgovcu i političaru Antunu Jakiću

Ulica Antuna Jakića smještena je u sklopu mjesnog odbora...

Zagrebački plavi – neboder na križanju Maksimirske i Harambašićeve

Kraj nebodera u Maksimirskoj 86 prođe ogroman broj ljudi,...

Josip Račić – Jedan od utemeljitelja hrvatske moderne

Račićeva ulica se nalazi u mjesnom odboru Mašićeva, a...

Ružmarinka – Ulica koja nosi ime po zimzelenom grmu

Ulica Ružmarinka je smještena u istoimenom mjesnom odboru, a...

Pavao Markovac – Poznati i cijenjeni hrvatski muzikolog

Markovčeva ulica je mala ulica smještena u sklopu mjesnog...

Podijelite

Zvonimirova ulica je jedna od najpoznatijih ulica grada Zagreba, a svakako i jedna od najvažnijih poveznica centra grada s istokom. Zvonimirova spada u više mjesnih odbora, a kada govorimo o gradskoj četvrti Maksimir – tu su MO Eugen Kvaternik i MO Ružmarinka. Ovaj put ćemo se posvetiti MO Ružmarinka.

Zvonimirova, svojom cijelom duljinom, spaja Trg žrtava fašizma na zapadu s Kennedyjevim trgom na istoku. Gledajući mjesne odbore gradske četvrti Maksimir, sljedeće ulice imaju dodirne točke sa Zvonimirovom ulicom – Livadićeva, Rusanova, Babukićeva, Šulekova, Blažekova, Kušlanova, Smodekova i Harambašićeva ulica. Mjesnim odborima Eugen Kvaternik i Ružmarinka “pripada” sjeverna strana Zvonimirove ulice od Heinzelove ulice na zapadu do Kennedyjevog trga na istoku.

Dmitar Zvonimir bio je hrvatski ban, herceg i kralj Hrvatske i Dalmacije, vladao je od 1075. do 1089. godine. Upamćen kao jedan od najuspješnijih vladara ranosrednjovjekovne Hrvatske, Zvonimir je, kao i njegov prethodnik, nastavio politiku ekspanzije Hrvatske na svim poljima.

Njegova smrt 1089. bila je prekretnica u hrvatskoj povijesti, jer je sukscesijska kriza koju je izazvala bila popraćena krvavim ratom koji je rezultirao gubitkom hrvatske samostalnosti.