Maksimirski spomen-humak Mogila iz 1925. godine

Slično

Ulica posvećena hrvatskom trgovcu i političaru Antunu Jakiću

Ulica Antuna Jakića smještena je u sklopu mjesnog odbora...

Zagrebački plavi – neboder na križanju Maksimirske i Harambašićeve

Kraj nebodera u Maksimirskoj 86 prođe ogroman broj ljudi,...

Josip Račić – Jedan od utemeljitelja hrvatske moderne

Račićeva ulica se nalazi u mjesnom odboru Mašićeva, a...

Ružmarinka – Ulica koja nosi ime po zimzelenom grmu

Ulica Ružmarinka je smještena u istoimenom mjesnom odboru, a...

Pavao Markovac – Poznati i cijenjeni hrvatski muzikolog

Markovčeva ulica je mala ulica smještena u sklopu mjesnog...

Podijelite

Park Maksimir je idealno mjesto za rekreaciju. Osim što je sam po sebi veliko prirodno bogatstvo za cijeli Zagreb, pruža i jedan određeni mir koji nam svima redovito treba. Maksimirom se uglavnom rekreiraju trkači, kojima su maksimirske uzbrdice i nizbrdice poseban izazov, a za one malo „naprednije“, tu dolazi na red jedan poseban spomenik.

Spomen-humak Mogila, postavljen na zapadnom rubu parka Maksimir, nastao je 1925. godine povodom obilježavanja 1000. godišnjice hrvatskog kraljevstva, a danas ga smatramo jednim od najpoznatijih obilježja u Maksimiru.

Mogila je sagrađena od grumenova zemlje donesenih iz 155 mjesta diljem Hrvatske u kojima se dogodio neki značajniji povijesni ili kulturni događaj tijekom tisućugodišnje hrvatske povijesti, a u temeljima su pohranjeni predmeti iz hrvatske kulturne baštine.

Prema vrhu vode uske stepenice koje su za mnoge rekreativce pravi izazov. Danas vrh Mogile krasi spomenik sokola koji je na to mjesto smješten 28. svibnja 1995. godine.

Stoga, kad se sljedeći put odvažite na intenzivan trk prema vrhu, sjetite se što ovaj mali kutak maksimirske šume znači za hrvatsku povijest.