Sedam zanimljivih informacija koje moramo znati o Cvjetnom trgu

Koliko znate o jednom od najpoznatijih gradskih trgova? U nastavku donosimo sedam zanimljivih činjenica o Cvjetnom trgu. Možda su vam neke od tih informacija poznate dok neke nisu, no svakako je dobro s vremena na vrijeme podsjetiti se na njih.

1. Iako ga svi poznamo kao Cvjetni trg, pravo mu je ime Trg Petra Preradovića. No, za nas će on uvijek biti Cvjetni.

2. Cvjetni trg je danas poznat kao jedno “in” mjesto gdje se mnogi vole prešetavati i ispijati kave kako bi bili viđeni, zbog toga se smatra gradskom “špicom”

3. Crkva sv. Preobraženja, koja se nalazi na samom trgu, nosi jednu zanimljivu priču. Naime, na ovom mjestu se nalazila katolička crkva sv. Margarete koja je pripadala Zagrebačkoj biskupiji, a od 1334. se spominje kao župna crkva uz koju su se održavali Margaretski sajmovi. Crkva je kasnije pripala župi sv. Marka, no 1794. godine je prodana pravoslavnim trgovcima.

Pravoslavna crkvena općina zagrebačka, kao i ostale pravoslavne općine u Habsburškoj Monarhiji, tada se nazivala grčkom-neujedinjenom. S vremenom, i s većim doseljavanjem Srba, udio Grka u Zagrebu (točnije, u pravoslavnom društvu) se smanjio, te od 1848. godine crkva dobiva prefiks “srpska”. Stara crkva je srušena 1866. godine, djelom zbog dotrajalost, a i zbog toga što izgledom nije odgovarla potrebama zagrebačke pravoslavne zajednice.

Na njenom mjestu je sagrađena sadašnja katedrala Preobraženja Gospodnjeg, a zbog njene povijesti, dvije okolne ulice su dobile naziv: Margaretska i Preobraženska.

4. Nakratko ćemo malo skrenuti u Bogovićevu. Ne brinite, i dalje smo na temi Cvjetnog, no bilo bi šteta ne spomenuti popularni spomenik Psu koji se nalazi tik do Cvjetnog trga. Riječ je o psu koji je posjećivao radnike na gradilištu, koje je kupila Prva hrvatska štedionica 1897. godine, na mjestu današnjeg Oktogona. Jednoga dana na gradilište je došao pas kojeg su radnici nahranili jer je bio gladan i preplašen.

5. Prolaz Oktogon. Da li je potrebno još nešto reći? Oktogon je prolaz kroz zgradu koji se nalazi u centru grada Zagreba. Postoje dva ulaza: jedan je na Ilici a drugi na Cvjetnom trgu (Trg Petra Preradovića). U prolazu se nalazi niz trgovina od jednog do drugog ulaza/izlaza.

Na sredini se nalazi najzanimljviji dio prolaza! Riječ je o osmerokutnoj dvorani koja je natkrivena kupolom od vitraja, po čemu je i prolaz dobio naziv. Nije li prekrasan?

6. Kad smo već kod jednog prilaza ovom trgu, znate li da na Cvjetni trg možete doći iz šest smjerova? Sa sjevera imamo Margaretsku i Preobražensku, tu je i spomenuti prolaz Oktogon, s istoka Bogovićeva, s juga Preradovićeva ulica, a iz smjera zapada Varšavska.

Pogled s Ilice na Cvjetni trg preko Preobraženske ulice

7. I zadnja stavka nas vraća u povijest: Trg je nastao rušenjem bloka zgrada koje su se tu nalazile 1897. godine. Tada je nosio današnje ime, dok je za vrijeme Jugoslavije nosio naziv Trg bratstva i jedinstva.

Cvjetni trg

Popularne objave

Slične objave
Povezano

Filip Rabus – Ogroman uspjeh male obiteljske mesnice

Rabusova ulica je smještena u sklopu mjesnog odbora Maksimirska...

Palača Stern u Jurišićevoj ulici izgrađena 1906. godine za Sigmunda Sterna

U Jurišićevoj ulici, u blizini Trga bana Josipa Jelačića,...

Kompleks kuća u Mletačkoj ulici gdje se danas nalazi Atelje Meštrović

U Mletačkoj ulici, na broju 8, nalazi se kompleks...

Nikola Badovinac – Nekadašnji zagrebački gradonačelnik

Badovinčeva ulica pripada mjesnom odobru Maksimirska naselja, a spaja...