Petak, 18 lipnja, 2021

Skulptura Ruka prijateljstva kiparice Milene Lah

Pročitajte

Ivan Klindićhttp://maksimir.hr
Fotoreporter koji je svoju ljubav prema gradu i fotografiji odlučio spojiti 2013. godine kada je pokrenuo zagrebački portal Lice Grada, da bi nekoliko godina kasnije to pretvorio u svoj posao koji svakodnevno živi. U slobodno vrijeme trči maksimirskom šumom i smišlja nove ideje i poslovne pothvate za svoju malu medijsku platformu.

Zagrebačkom Branimirovom ulicom dnevno prođe na tisuće automobila, no malo tko zna priču iza neobične skulpture smještene na križanju s ulicom Svetice/Donje Svetice.

Riječ je o skulpturi “Ruka prijateljstva” koja je na svoje današnje mjesto postavljena 1987. godine. Autorica skulpture je akademska kiparica Milena Lah koja je gradu Zagrebu poklonila ovaj svoj rad.

Milena Lah je rođena u Sloveniji 1920. godine, a završila je kiparstvo na Akademiji u Zagrebu kod našeg poznatog kipara Vanje Radauša, kod koga polazi i Majstorsku radionicu.

U početku svog djelovanja oslanja se na naučeno te se razvija u granicama realizma kako bi ga kasnije pojednostavila i time stavila naglasak na sam materijal i njegovo simbolično značenje. Izvor svojih tema je pronalazila u tradiciji, narodnim pričama i legendama. Preminula je u Zagrebu 2003. godine.

Skulptura “Ruka prijateljstva” je danas zaštićeno kulturno dobro grada Zagreba.

Latest article