Stara purgerska hiža na Gornjem gradu u kojoj je stalni gost bio Antun Gustav Matoš

U Zagrebu, ali i Hrvatskoj, 16. stoljeće obilježeno je Stogodišnjim hrvatsko-turskim ratom, a sam kraj stoljeća završio je tako da je s 15. na 16. rujna 1590. godine, tri godine prije konačnog završetka Stogodišnjeg hrvatsko-turskog rata, Zagreb pogodio teški potres koji je srušio čak i Medvedgrad, a neki su to shvatili kao poruku da stoljeće završi rušenjem starog i najavom izgradnje novog doba.

Kuće su male i trošne, a reprezentativne su tek javne zgrade poput crkvi, samostana, škola i vijećnica. Građanske kuće su bile jednostavne, najčešće prizemnice, a pretpostavlja se da nisu bile više od kuće obitelji Zrinski koja se nalazi na današnjem Markovićevom trgu. Na našu žalost, mnoge od privatnih stambenih zgrada tog vremena, ni plemićkih ni velikaških, nisu sačuvane danas, a iznimke su tek kuće obitelji Zrinskih i kuća Balbi koja se nalazi u današnjoj Demetrovoj ulici.

Još jedna zanimljiva kuća na nekadašnjem Gradecu – a koja zaslužuje pažnju – svakako je stara purgerska hiža koja se nalazila na uglu današnje Basaričekove i Demetrove ulice. Riječ je o tipičnoj purgerskoj hiži, inače poludrvenoj i poluzidanoj kućici omazanoj blatom, za koju se pretpostavlja da potječe iz 17. stoljeća. 

U toj se kućici nalazila gostiona u kojoj su se nalazili intelektualci onog vremena, ponajviše književnici, a među stalnim gostima je bio i naš poznati književnik Antun Gustav Matoš, po kojemu je i nazvana obližnja ulica na današnjem Gornjem gradu.

Kućica je srušena 30-ih godina 20. stoljeća.

Popularne objave

Slične objave
Povezano

Filip Rabus – Ogroman uspjeh male obiteljske mesnice

Rabusova ulica je smještena u sklopu mjesnog odbora Maksimirska...

Palača Stern u Jurišićevoj ulici izgrađena 1906. godine za Sigmunda Sterna

U Jurišićevoj ulici, u blizini Trga bana Josipa Jelačića,...

Kompleks kuća u Mletačkoj ulici gdje se danas nalazi Atelje Meštrović

U Mletačkoj ulici, na broju 8, nalazi se kompleks...

Nikola Badovinac – Nekadašnji zagrebački gradonačelnik

Badovinčeva ulica pripada mjesnom odobru Maksimirska naselja, a spaja...