Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Vjekoslav Karas – Začetnik novijeg hrvatskog slikarstva

Pročitajte

Ivan Klindićhttp://maksimir.hr
Fotoreporter koji je svoju ljubav prema gradu i fotografiji odlučio spojiti 2013. godine kada je pokrenuo zagrebački portal Lice Grada, da bi nekoliko godina kasnije to pretvorio u svoj posao koji svakodnevno živi. U slobodno vrijeme trči maksimirskom šumom i smišlja nove ideje i poslovne pothvate za svoju malu medijsku platformu.

Karasova ulica nalazi se u mjesnom odboru Mašićeva, a spaja Rendićevu ulicu na jugu sa Krežminom ulicom na sjeveru.

Ulica je dobila ime po Vjekoslavu Karasu – hrvatskom slikaru koji je smatran začetnikom novijeg hrvatskog slikarstva. Karas je slikao biblijske prizore i sakralne objekte, a posebno je važan kao portretist.

Osim slikanjem, bavio se i skladanjem te je svirao flautu i gitaru. Vratio se u domovinu 1848. godine i radio je u slikarskoj školi u Zagrebu.

U Sarajevu je portretirao Omer-pašu Latasa, što je Ivo Andrić opisao u romanu Omerpaša Latas. Nakon neuspjela pokušaja samoubojstva za boravka kod biskupa Strossmayera u Đakovu, život je završio u Korani. Slikarsku orijentaciju toga “prvog ilirskog slikara” najbolje pokazuje neorenesansna “Rimljanka s lutnjom”.

U vrijeme portretiranja Irene Türk, Karas zapada u beznadnu ljubav i depresivnu melankoliju. Bez novaca i razumijevanja 5. srpnja 1858. godine u rodnom Karlovcu u virovima Korane samoubilački traži rješenje očaja i rezignacije.

Svojim djelom ostao je nenadmašni bljesak na tmurnom nebu hrvatske umjetnosti 19. stoljeća.

Latest article