Srijeda, 12 svibnja, 2021

Izložba fotografija Zagreb – grad koji treba našu ljubav

-

Jutarnji list i Hanza Media 10. rujna na Europskom trgu otvaraju izložbu nazvanu “Zagreb – grad koji treba našu ljubav”. Izložba će pokazati trideset i četiri fotografije Cropixovih autora koje je odabrao žiri. Fotografije su tematski podijeljene u šest poglavlja, a to su: “Šok”, “Krhotine”, “ Baština”, “Katedrala”, “Hvala vam” i “Glavu gore”. Velike isprintane fotografije naći će se u centru Zagreba na Europskom trgu na skelama koje će biti postavljene za tu prigodu. Uz skele će stajati i kran-dizalica s natpisom na kojem će biti podaci o izložbi. U pripremi je i digitalni katalog s tekstovima o izložbi, o pojedinim poglavljima te o svakoj pojedinoj fotografiji, do kojega će se moći doći i preko QR koda te preko posebne web stranice.

U katalogu je nešto više fotografija nego na izložbi, njih sedamdesetak. Novinar Jutarnjeg lista Boris Orešić snimio je dokumentarni film “Ukradeno proljeće” koji će se projicirati na izložbi. Tijekom izložbe održat će se i stručni okrugli stol na temu potresa.

Za postav izložbe zadužena je dokazana Brigada, već dobro poznata u ovom sektoru. O tome što su postavom željeli pokazati govori Damjan Geber, arhitekt, osnivač i kreativni direktor ove nagrađivane agencije: “Ideja je bila da fotografije koje su nastale na dan potresa te u danima koji su uslijedili ne pokažemo u klasičnom galerijskom, nego u javnom prostoru u kojem su i nastale. Željeli smo na neki način ljude emotivno i vratiti u taj dan. Skele su ono što će nas pratiti godinama, pa čak i desetljećima nakon potresa. A kran-dizalica među simbolima je Zagreba u danima koji su uslijedili. Bila ih je tolika količina po gradu da su izgledale poput kakvih izvanzemaljaca koji ga napadaju”.

Jedan od simbola izložbe, koji će se naći i na naslovnici kataloga, jest fotografija vunenog srca. Isplela ga je, podsjetimo, dizajnerica Ivona Martinčić na napukloj žutoj fasadi škole u Habdelićevoj.

Izložba se na Europskom trgu može pogledati do 4. listopada.

Podijelite članak

Nedavno objavljeno