Zemljopis i stanovništvo

Zemljopisni položaj

Zauzima sjeveroistočni dio središnjega gradskog prostora. Graniči s gradskim četvrtima Donji grad i Gornji grad – Medveščak na zapadu, Podsljeme na sjeveru, Gornja i Donja Dubrava na istoku te Peščenica – Žitnjak na jugu. Ukupna površina iznosi: 1497,27 ha (14,973 km²).

Položaj gradske četvrti Maksimir u odnosu na cijeli Zagreb

Osnovna obilježja prostora i urbaniteta

Južni, pretežito nizinski dio prostora Četvrti, što se pruža do Zvonimirove ulice na jugozapadu i Nove Branimirove, odnosno željezničke pruge na jugoistoku, visoko je urbaniziran i premrežen prometnicama koje sjeveroistočna gradska i prigradska područja povezuju s gradskim središtem. Prometne su okosnice toga prostora Maksimirska cesta, Zvonimirova i Petrova ulica u smjeru istok-zapad te Mandlova ulica, Avenija Gojka Šuška, Svetošimunska i Bukovačka cesta u smjeru sjever-jug.

Relativno široki i zasad neizgrađeni nizinski prostor što se pruža od obronaka Medvednice istočnom stranom maksimirske šume do predjela Ravnice otvara iznimno čist pogled na Medvednicu iz sama njezina podnožja i istodobno omogućuje stalno pritjecanje svježega gorskog zraka u gusto napučeni ravničarski dio grada.

Sjeverni dio Četvrti prostire se medvedničkim pobrđem na kojem se naseljeni dijelovi prostora isprepliću s ostacima nekada nepregledne šume.

O stanovništvu

Prema popisu stanovnika iz 2011. godine u gradskoj četvrti Maksimir živi 48.902 stanovnika u 19.098 kućanstava i 24.525 stanova.

Aleja Antuna Augustinčića (Maksimirska naselja)

(Izvor: zagreb.hr)

Natrag na stranicu Enciklopedija