Antun Augustinčić – Hrvatski kipar, likovni pedagog i akademik

Ulica Aleja Antuna Augustinčića nalazi se u sklopu mjesnog odbora Maksimirska naselja. S istočne strane ulice nalaze se Badovinčeva i Hondlova ulica, a sa zapadne strane Ulica Ravnice i Ulica Jurja Dalmatinca. Kućni brojevi su 1-23 neparni, a parni 2-18/1.

Ulica je dobila ime po hrvatskom kiparu, likovnom pedagogu i akademiku, a Augustinčić se smatra, uz Ivana Meštrovića i Franu Kršinića, jednim od najznačajnijih hrvatskih kipara 20. stoljeća. Augustinčić je poznat i po spomenicima diljem svijeta, poput Rudara iz Ženeve (ispred zgrade Međunarodnog ureda rada, Vjesnice mira (ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku), Spomenika žrtvama fašizma u Adis Abebi te Spomenika seljačkoj buni u Subici.

Antun Augustinčić rođen je u Klanjcu 1900. godine. Učio je kiparstvo od 1918. godine na tadašnjoj Visokoj školi za umjetnost i obrt u Zagrebu kod Rudolfa Valdeca i Roberta Frangeša, a kada je ona 1922. godine pretvorena u Kraljevsku akademiju za umjetnost i obrt, nastavlja studij kod Ivana Meštrovića.

Popularne objave

Slične objave
Povezano

Filip Rabus – Ogroman uspjeh male obiteljske mesnice

Rabusova ulica je smještena u sklopu mjesnog odbora Maksimirska...

Palača Stern u Jurišićevoj ulici izgrađena 1906. godine za Sigmunda Sterna

U Jurišićevoj ulici, u blizini Trga bana Josipa Jelačića,...

Kompleks kuća u Mletačkoj ulici gdje se danas nalazi Atelje Meštrović

U Mletačkoj ulici, na broju 8, nalazi se kompleks...

Nikola Badovinac – Nekadašnji zagrebački gradonačelnik

Badovinčeva ulica pripada mjesnom odobru Maksimirska naselja, a spaja...