Utorak, 27 srpnja, 2021

Josip Račić – Jedan od utemeljitelja hrvatske moderne

Pročitajte

Račićeva ulica se nalazi u mjesnom odboru Mašićeva, a spaja na jugu kružni tok (Pokornoga ulica, Mašićeva ulica i Rendićeva ulica) s Petrovom ulicom i Krežminom ulicom na sjeveru.

Ulica je dobila ime po hrvatskom slikaru Josipu Račiću rođenom 22. ožujka 1885. godine.

Račić je učio litografski zanat u Zagrebu, a 1904. godine otišao je u Beč pa u München, gdje upisuje crtačku školu u kojoj s Hermanom, Becičem i Kraljevićem čini zasebnu grupu nazvanu “Die kroatische Schule”. 1908. godine odlazi u Pariz gdje je napravio seriju akvarela s motivima pariških mostova, avenija i parkova.

Ubraja se među utemeljitelje hrvatske moderne. Tajanstvena smrt (19. lipnja 1908. godine pronađen je ustrijeljen u svojoj hotelskoj sobi) pobudila je zanimanje javnosti.

Apsurdnost je tim veća što mu je, nakon položena prijemnoga ispita i upisa na Akademiju likovnih umjetnosti, odbijen zahtjev za stipendiju, a cijeli svoj umjetnički opus Račić je stvorio u teškim uvjetima, zapravo kao student. I tako mlad postao je velikanom hrvatske moderne. Posebna značajka njegova slikarstva je posvjetljivanje tamnih prostranstava ljudske duševnosti.