Juraj Dalmatinac – Kipar s nekoliko imena i prezimena i njegova ulica na Ravnicama

Ulica Jurja Dalmatinca smještena je u mjesnom odboru Maksimirska naselja, a spaja Bulvanovu ulicu (na jugu) s Ulicom Ravnice i Alejom Antuna Augustinčića na sjeveru, dok se križa s Albrechtovom ulicom.

Juraj Dalmatinac bio je hrvatski i talijanski kipar i graditelj, a poznat je i po imenima Georgius Mathaei Dalmaticus (latinski), Giorgio Orsini i Giorgio da Sabenico.

O Dalmatinčevoj mladosti, školovanju i prvim radovima zna se vrlo malo, a nije mu poznato ni obiteljsko ime (prezime Orsini koje se navodi u starijoj literaturi prisvojio je njegov sin).

Do 1441., kada dolazi u Šibenik, živi u Veneciji, gdje ima obitelj i kuću. U to doba već je afirmirani umjetnik, pa se vjerojatno na njega odnose navodi Filaretea, a po njemu i Vasarija, o kiparu “Schiavonu koji je učinio značajne stvari u Veneciji”.

Njegovi radovi u Veneciji nisu dokumentirani. Na osnovi stila radova u domovini može se zaključiti da je radio u radionici kipara Giovannija i Bartolomea Bona. Pretpostavlja se da je bio njihov suradnik pri izradbi kipova i ukrasa na Porta della Carta, a kao samostalni rad pripisuje mu se reljef Sv. Marka s bratimima u luneti portala Scuole di San Marco.

Neki detalji s Arca Foscari Duždeve palače vrlo su slični konstruktivnim i dekorativnim rješenjima koja je Juraj ostvario poslije na šibenskoj katedrali.

Dalmatinac je preminuo između 1473. i 1475. godine u Šibeniku.

Popularne objave

Slične objave
Povezano

Podsjetnik na najstrašniju tramvajsku nesreću u zagrebačkoj povijesti

Dan 31. listopad 1954. godine urezan je u zagrebačku...

Opasnost od Turaka, potresi, građanski rat: Sažetak života u Zagrebu u 16. stoljeću

Jedno od najtežih perioda zagrebačke povijesti svakako je bilo...

Značajne godine koje su obilježile povijest glavnog grada Republike Hrvatske

Prvi pisani spomen grada Zagreba potječe još iz 1094....

Ležerno izdanje Augusta Šenoe u njegovoj ulici u kojoj se rodio 1838. godine

August Šenoa, poznati hrvatski romanopisac, pripovjedač, pjesnik i kritičar,...