Kako su izgledali Kaptol i Gradec nekada: Najstariji sačuvani nacrti Zagreba iz 16. st.

Stogodišnji hrvatsko-turski rat započeo je Krbavskom bitkom 1493. godine, a završio je točno sto godina kasnije kod Siska – riječ je o ratu koji je obilježio cijelo 16. stoljeće na hrvatskim prostorima.

Upravo iz istog perioda – 16. stoljeća – potječu i prve sačuvane slike Zagreba. Zapravo je riječ o nacrtima grada koji su izrađeni u strateške svrhe – obrane grada od Turaka koji su bili nadomak grada. Turska je opasnost prisilila vlast da učine sve što mogu kako bi zaštitili grad, te da se posebno posvete održavanju obrambenih objekata i utvrda.

Takve su akcije vlasti zahtijevale nacrte Zagreba i drugih utvrđenih gradova, a svi oni, koji su bazirani na Zagrebu, na vrlo sličan način prikazuju dva susjedna naselja – Kaptol i Gradec.

Najstariji nacrti Zagreba su uglavnom bili dosta slični, a izgledali su ovako: Oba naselja, Kaptol i Gradec, bili su okruženi zidovima i kulama, a između njih je prolazio potok Medveščak. Osim zidina, u slučaju oba naselja naslikane su i neke najistaknutije građevine i zgrade tog vremena, pa je tako u središtu Gradeca nacrtana Crkva sv. Marka sa starim tornjem, u jugoistočnom dijelu nalazila se gotička Crkva sv. Katarine, a na prikazu su bila i tadašnja Mesnička vrata.

Na slikovitom prikazu Kaptola vidljiva je gotička katedrala okružena posebnim utvrdama, sjeverno od nje je bila srednjovjekovna vijećnica, a na nacrtu su još i franjevački samostan, crkva, te dva velika ribnjaka s mostićem i dva mlinska kola.

Kao što je navedeno, svi ti nacrti Zagreba potječu iz prve polovice 16. stoljeća, a razloga zašto su ih izrađivali je više, no najvažnija je bila strateška svrha.

Popularne objave

Slične objave
Povezano

Filip Rabus – Ogroman uspjeh male obiteljske mesnice

Rabusova ulica je smještena u sklopu mjesnog odbora Maksimirska...

Palača Stern u Jurišićevoj ulici izgrađena 1906. godine za Sigmunda Sterna

U Jurišićevoj ulici, u blizini Trga bana Josipa Jelačića,...

Kompleks kuća u Mletačkoj ulici gdje se danas nalazi Atelje Meštrović

U Mletačkoj ulici, na broju 8, nalazi se kompleks...

Nikola Badovinac – Nekadašnji zagrebački gradonačelnik

Badovinčeva ulica pripada mjesnom odobru Maksimirska naselja, a spaja...