Legendarni Dedek – Najstarije stablo u parku Maksimir

Slično

Ulica posvećena hrvatskom trgovcu i političaru Antunu Jakiću

Ulica Antuna Jakića smještena je u sklopu mjesnog odbora...

Zagrebački plavi – neboder na križanju Maksimirske i Harambašićeve

Kraj nebodera u Maksimirskoj 86 prođe ogroman broj ljudi,...

Josip Račić – Jedan od utemeljitelja hrvatske moderne

Račićeva ulica se nalazi u mjesnom odboru Mašićeva, a...

Ružmarinka – Ulica koja nosi ime po zimzelenom grmu

Ulica Ružmarinka je smještena u istoimenom mjesnom odboru, a...

Pavao Markovac – Poznati i cijenjeni hrvatski muzikolog

Markovčeva ulica je mala ulica smještena u sklopu mjesnog...

Podijelite

Na maksimirskoj livadi, podno spomen humka Mogila, nalazi se najstariji stanovnik parka Maksimir koji nosi simpatičan naziv Dedek. Riječ je o hrastu lužnjaku koji se u Maksimiru nalazi već 600-tinjak godina.

„Dedek“ već 600 godina krasi livadu Kišobran gdje pruža utočište mnogobrojnim životinjskim vrstama. Živući je spomenik i podsjetnik na neka prošla vremena. Uživa zaštitu kao stanovnik parka Maksimir, koji je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture.

Unatoč činjenici da je dva puta stradao od munje groma, čiji ožiljci su vidljivi na deblu i kori, „Dedek“ i dalje ponosno stoji kao simbol trajnosti i čvrstoće i podsjetnik na istinske vrijednosti i snagu prirode.

Svoj život u parku Maksimir „Dedek“ je započeo u vrijeme kada je kralj Matijaš Korvin zbog opasnosti od najezde Turaka dao utvrditi Kaptol što svjedoči o tome koliko je fascinantna povijest ovoga stabla koje je raslo sa svojim Zagrebom.

Poprimivši gotovo mitski status među zaljubljenicima u prirodu koji svakodnevno posjećuju park Maksimir, „Dedek“ nas podsjeća na priče iz slavenske mitologije koje hrast smatraju svetim stablom čije grane predstavljaju živi svijet nebesa, nebo i zemlju, a njegovo duboko korijenje podzemlje i zagrobni život.

„Dedek“ je kako za prošle tako za sadašnje i sve buduće generacije simbol drva života.