O položaju i stanovništvu gradske četvrti Maksimir

Gradska četvrt Maksimir zauzima sjeveroistočni dio središnjega gradskog prostora. Graniči s gradskim četvrtima Donji grad i Gornji grad – Medveščak na zapadu, Podsljeme na sjeveru, Gornja i Donja Dubrava na istoku te Peščenica – Žitnjak na jugu. Ukupna površina iznosi: 1497,27 ha (14,973 km²).

Položaj gradske četvrti Maksimir u odnosu na cijeli Zagreb

Osnovna obilježja prostora i urbaniteta

Južni, pretežito nizinski dio prostora Četvrti, što se pruža do Zvonimirove ulice na jugozapadu i Nove Branimirove, odnosno željezničke pruge na jugoistoku, visoko je urbaniziran i premrežen prometnicama koje sjeveroistočna gradska i prigradska područja povezuju s gradskim središtem. Prometne su okosnice toga prostora Maksimirska cesta, Zvonimirova i Petrova ulica u smjeru istok-zapad te Mandlova ulica, Avenija Gojka Šuška, Svetošimunska i Bukovačka cesta u smjeru sjever-jug.

Aleja Antuna Augustinčića (Maksimirska naselja)

Relativno široki i zasad neizgrađeni nizinski prostor što se pruža od obronaka Medvednice istočnom stranom maksimirske šume do predjela Ravnice otvara iznimno čist pogled na Medvednicu iz sama njezina podnožja i istodobno omogućuje stalno pritjecanje svježega gorskog zraka u gusto napučeni ravničarski dio grada.

Sjeverni dio Četvrti prostire se medvedničkim pobrđem na kojem se naseljeni dijelovi prostora isprepliću s ostacima nekada nepregledne šume.

O stanovništvu

Prema popisu stanovnika iz 2011. godine u gradskoj četvrti Maksimir živi 48.902 stanovnika u 19.098 kućanstava i 24.525 stanova.

(Izvor: zagreb.hr)

Popularne objave

Slične objave
Povezano

Podsjetnik na najstrašniju tramvajsku nesreću u zagrebačkoj povijesti

Dan 31. listopad 1954. godine urezan je u zagrebačku...

Opasnost od Turaka, potresi, građanski rat: Sažetak života u Zagrebu u 16. stoljeću

Jedno od najtežih perioda zagrebačke povijesti svakako je bilo...

Značajne godine koje su obilježile povijest glavnog grada Republike Hrvatske

Prvi pisani spomen grada Zagreba potječe još iz 1094....

Ležerno izdanje Augusta Šenoe u njegovoj ulici u kojoj se rodio 1838. godine

August Šenoa, poznati hrvatski romanopisac, pripovjedač, pjesnik i kritičar,...