Petrova ulica – Jedna od poznatijih zagrebačkih ulica

Petrova ulica je jedna od poznatijih zagrebačkih ulica, a proteže se od istoimene crkve smještene na zapadnoj strani ulice, sve do Bukovačke ulice na istočnoj strani. Dio Petrove ulice koji spada pod gradsku četvrt Maksimir spada pod čak tri mjesna odbora: MO Dinko Šimunović, MO Dobri Dol i MO Mašićeva.

Petrova ulica dobila je ime po Crkvi sv. Petra, apostola i prvog rimskog pape. Sveti Petar jedan je od dvanaest apostola, rimski biskup i prvi papa, kršćanski svetac.

Nakon Isusa Krista, sv. Petar je najpoznatiji i najčešće spominjani lik u novozavjetnim spisima. Rođen je u židovskoj obitelji Jone (Ivana) u Betsaidi, gradiću sjeverno od Galilejskog jezera, a živio je u kući u blizini jezera u Kafarnaumu. Bavio se ribarenjem, zajedno sa bratom Andrijom, te Ivanom i Jakovom, Zebedejevim sinovima.

Prema evanđeljima, Petra je Isus zapazio dok je lovio ribu. Petar je ipak ostao nagle naravi te se znao i suprotstaviti Isusu, osobito kada nije bio spreman prihvatiti Isusov kraj na križu.

Bazilika sv. Petra u Rimu nije katedrala, jer u njoj ne stoluje biskup, nego je njezin službeni naziv Papinska bazilika sv. Petra u Vatikanu.

Jedan zapis na tlu srednje lađe navodi koliko je čitava građevina dugačka, 194 m (vanjska duljina iznosi, zajedno s trijemom, 211,15 metara), a svod je visok 44 metra. Crkveni prostor zauzima površinu od 15.160 m², kupola je do vrha križa visoka 133 m, a nose je četiri nosača, svaki obujma od 71 metra..

Popularne objave

Slične objave
Povezano

Podsjetnik na najstrašniju tramvajsku nesreću u zagrebačkoj povijesti

Dan 31. listopad 1954. godine urezan je u zagrebačku...

Opasnost od Turaka, potresi, građanski rat: Sažetak života u Zagrebu u 16. stoljeću

Jedno od najtežih perioda zagrebačke povijesti svakako je bilo...

Značajne godine koje su obilježile povijest glavnog grada Republike Hrvatske

Prvi pisani spomen grada Zagreba potječe još iz 1094....

Ležerno izdanje Augusta Šenoe u njegovoj ulici u kojoj se rodio 1838. godine

August Šenoa, poznati hrvatski romanopisac, pripovjedač, pjesnik i kritičar,...