Petrova ulica – Jedna od poznatijih zagrebačkih ulica

Slično

Ulica posvećena hrvatskom trgovcu i političaru Antunu Jakiću

Ulica Antuna Jakića smještena je u sklopu mjesnog odbora...

Zagrebački plavi – neboder na križanju Maksimirske i Harambašićeve

Kraj nebodera u Maksimirskoj 86 prođe ogroman broj ljudi,...

Josip Račić – Jedan od utemeljitelja hrvatske moderne

Račićeva ulica se nalazi u mjesnom odboru Mašićeva, a...

Ružmarinka – Ulica koja nosi ime po zimzelenom grmu

Ulica Ružmarinka je smještena u istoimenom mjesnom odboru, a...

Pavao Markovac – Poznati i cijenjeni hrvatski muzikolog

Markovčeva ulica je mala ulica smještena u sklopu mjesnog...

Podijelite

Petrova ulica je jedna od poznatijih zagrebačkih ulica, a proteže se od istoimene crkve smještene na zapadnoj strani ulice, sve do Bukovačke ulice na istočnoj strani. Dio Petrove ulice koji spada pod gradsku četvrt Maksimir spada pod čak tri mjesna odbora: MO Dinko Šimunović, MO Dobri Dol i MO Mašićeva.

Petrova ulica dobila je ime po Crkvi sv. Petra, apostola i prvog rimskog pape. Sveti Petar jedan je od dvanaest apostola, rimski biskup i prvi papa, kršćanski svetac.

Nakon Isusa Krista, sv. Petar je najpoznatiji i najčešće spominjani lik u novozavjetnim spisima. Rođen je u židovskoj obitelji Jone (Ivana) u Betsaidi, gradiću sjeverno od Galilejskog jezera, a živio je u kući u blizini jezera u Kafarnaumu. Bavio se ribarenjem, zajedno sa bratom Andrijom, te Ivanom i Jakovom, Zebedejevim sinovima.

Prema evanđeljima, Petra je Isus zapazio dok je lovio ribu. Petar je ipak ostao nagle naravi te se znao i suprotstaviti Isusu, osobito kada nije bio spreman prihvatiti Isusov kraj na križu.

Bazilika sv. Petra u Rimu nije katedrala, jer u njoj ne stoluje biskup, nego je njezin službeni naziv Papinska bazilika sv. Petra u Vatikanu.

Jedan zapis na tlu srednje lađe navodi koliko je čitava građevina dugačka, 194 m (vanjska duljina iznosi, zajedno s trijemom, 211,15 metara), a svod je visok 44 metra. Crkveni prostor zauzima površinu od 15.160 m², kupola je do vrha križa visoka 133 m, a nose je četiri nosača, svaki obujma od 71 metra..