Stanje obrambenih zidova i gradskih vrata na Gradecu u periodu ratnog 16. stoljeća

U izgradnji Gradeca, nakon izdavanja Zlatne bule 1242. godine, važnu ulogu ima i izgradnja obrambenih zidova koji su “grlili” cijeli grad, a koji su se gradili paralelno s cijelim gradom. Obrambeni zidovi su građeni uz velike žrtve i materijalne troškove njegovih stanovnika. Gradnja je započela 1242. godine, a trajala je pune 24 godine – sve do 1266. godine kada je cijeli zagrebački Gornji grad bio okružen jakim zidovima, tornjevima i kulama.

Sada već utvrđeni Gradec, u srednjem je vijeku imao šest vrata – troja veća i troja manja. No, kada je obrambeni zid bio izgrađen, imao je samo jedna, i to veća, na istočnoj strani grada – na mjestu Kamenitih vrata.

Nova Mesnička vrata su izgrađena su u 16. stoljeću, točnije 1559. godine, čime je jugozapadni dio Gradeca dobio novi izgled.

Konačnom izgradnjom gradskih zidova Gradec je dobio trokutasti oblik: vrh trokuta se nalazio na sjevernoj strani kod Opatičke ulice (kod Dvoranskog prečaca), a sama osnovica obrambenih zidina bila je uz današnje Strossmayerovo šetalište na južnom dijelu Gornjega grada. Gradski oci su se, uz Mesnička vrata, brinuli i za Kamena, Poljska te Nova vrata. Uz nova Mesnička vrata, najviše pozornosti pridavalo se Kamenitim vratima. 40-ih i 50-ih godina 16. stoljeća popravljali su zgrada i most ispred Kamenitih vrata, postavljene su nove stube, obnovljeni krovovi i vrata, kao i kule kraj njih.

Mnogo se novaca trošilo prilikom obnove drvenog portika što je tekao duž cijele unutarnje strane zida. Taj dio obrambenog zida se obnavljao polovicom 16. stoljeća, ali se djelomično morao i ponovno graditi.

U 16. stoljeću u vršeni radovi i kod Novih vrata, na sjevernom dijelu Gradeca. Most kod tih vrata se među prvima obnavljao, 1546. godine.

Mostovi kod gradskih vrata se obnavljaju temeljito 70-ih godina 16. stoljeća pa se za obnovu Mesničkih, Kamenitih i Poljskih vrata siječe drvo na Medvednici.

Istovremeno s obnovom vrata i mostova, vrše se popravci kula i tornjeva, te se obnavljaju oštećeni zidovi, probijaju se novi otvori za puške i topovi, te se restauriraju i druge stvari, poput stuba i krovova koji su bili u sklopu zidina.

Popularne objave

Slične objave
Povezano

Podsjetnik na najstrašniju tramvajsku nesreću u zagrebačkoj povijesti

Dan 31. listopad 1954. godine urezan je u zagrebačku...

Opasnost od Turaka, potresi, građanski rat: Sažetak života u Zagrebu u 16. stoljeću

Jedno od najtežih perioda zagrebačke povijesti svakako je bilo...

Značajne godine koje su obilježile povijest glavnog grada Republike Hrvatske

Prvi pisani spomen grada Zagreba potječe još iz 1094....

Ležerno izdanje Augusta Šenoe u njegovoj ulici u kojoj se rodio 1838. godine

August Šenoa, poznati hrvatski romanopisac, pripovjedač, pjesnik i kritičar,...