Tri zanimljiva povijesna objekta na Bukovačkoj cesti

U nastavku vas vodimo u obilazak tri zanimljive građevine smještene na Bukovačkoj cesti: Vila Holjac-Bukovac, zidani ljetnikovac iz 19. stoljeća i ljetnikovac Veseljak.

Ljetnikovac Veseljak

Slobodnostojeći jednokatni ljetnikovac s dvokatnim tornjem s vidikovcem podigao je 1882. godine trgovac i industrijalac Vilim Lovrenčić.

Godina izgradnje urezana je na metalnoj zastavici na tornju, a inicijali vlasnika i ime ljetnikovca “Veseljak” nalaze se na željeznoj ogradi balkona na južnom pročelju.

Ovaj ljetnikovac, po svom arhitektonskom oblikovanju, izvanrednom položaju otvorenom prema gradu, okružen visokim zelenilom, jedan je od najkvalitetnijih na području mjesnog odbora Remete.

Ljetnikovac obitelji Heinzel

Jednokatni zidani ljetnikovac izgrađen je sredinom 19. stoljeća uz samu Bukovačku cestu, u sklopu imanja s vinogradom, vrtom i gospodarskim objektom.

Niz godina bio je u vlasništvu obitelji Heinzel. Vjekoslav Heinzel (Alois), (1871.-1934.), bio je hrvatski arhitekt i zagrebački gradonačelnik. Povijesno i civilizacijski gledano, najviše je pridonio da Zagreb dobije sadržajno i estetski velegradske vizure, te postane relevantna europska civilizacijska, kulturna i turistička metropola.

Ljetnikovac je očuvan do danas u izvornim gabaritima, obliku i detaljima, te pripada prepoznatljivom sloju ladanjskih objekata građenih na području Bukovca u 19. stoljeća za koje je karakteristično korištenje motiva tradicijske drvene arhitekture.

Vila Holjac-Bukovac

Jedna od zagonetnijih građevina na Bukovačkoj cesti svakako je Vila Holjac-Bukovac. Riječ je o građevini izgrađenoj u 19. stoljeću – periodu kada su utjecajniji građani počinju graditi vile na području Bukovca i Maksimira.

Ovu je vilu za sebe izgradio poznati hrvatski arhitekt i gradonačelnik Janko Holjac.

Holjac je studirao arhitekturu u Beču. Po povratku u Hrvatsku gradi i restaurira brojne crkve (sabornu crkvu u Plaškom, baziliku Srca Isusova u Zagrebu, župnu crkvu sv. Katarine u Nevincu, te brojne stambene i javne građevine. Dugogodišnji zagrebački gradonačelnik. Član HAZU-a.

Živio je u periodu od 1865. do 1939. godine.

Popularne objave

Slične objave
Povezano

Filip Rabus – Ogroman uspjeh male obiteljske mesnice

Rabusova ulica je smještena u sklopu mjesnog odbora Maksimirska...

Palača Stern u Jurišićevoj ulici izgrađena 1906. godine za Sigmunda Sterna

U Jurišićevoj ulici, u blizini Trga bana Josipa Jelačića,...

Kompleks kuća u Mletačkoj ulici gdje se danas nalazi Atelje Meštrović

U Mletačkoj ulici, na broju 8, nalazi se kompleks...

Nikola Badovinac – Nekadašnji zagrebački gradonačelnik

Badovinčeva ulica pripada mjesnom odobru Maksimirska naselja, a spaja...