Tri zanimljiva povijesna objekta na Bukovačkoj cesti

Slično

Ulica posvećena hrvatskom trgovcu i političaru Antunu Jakiću

Ulica Antuna Jakića smještena je u sklopu mjesnog odbora...

Zagrebački plavi – neboder na križanju Maksimirske i Harambašićeve

Kraj nebodera u Maksimirskoj 86 prođe ogroman broj ljudi,...

Josip Račić – Jedan od utemeljitelja hrvatske moderne

Račićeva ulica se nalazi u mjesnom odboru Mašićeva, a...

Ružmarinka – Ulica koja nosi ime po zimzelenom grmu

Ulica Ružmarinka je smještena u istoimenom mjesnom odboru, a...

Pavao Markovac – Poznati i cijenjeni hrvatski muzikolog

Markovčeva ulica je mala ulica smještena u sklopu mjesnog...

Podijelite

U nastavku vas vodimo u obilazak tri zanimljive građevine smještene na Bukovačkoj cesti: Vila Holjac-Bukovac, zidani ljetnikovac iz 19. stoljeća i ljetnikovac Veseljak.

Ljetnikovac Veseljak

Slobodnostojeći jednokatni ljetnikovac s dvokatnim tornjem s vidikovcem podigao je 1882. godine trgovac i industrijalac Vilim Lovrenčić.

Godina izgradnje urezana je na metalnoj zastavici na tornju, a inicijali vlasnika i ime ljetnikovca “Veseljak” nalaze se na željeznoj ogradi balkona na južnom pročelju.

Ovaj ljetnikovac, po svom arhitektonskom oblikovanju, izvanrednom položaju otvorenom prema gradu, okružen visokim zelenilom, jedan je od najkvalitetnijih na području mjesnog odbora Remete.

Ljetnikovac obitelji Heinzel

Jednokatni zidani ljetnikovac izgrađen je sredinom 19. stoljeća uz samu Bukovačku cestu, u sklopu imanja s vinogradom, vrtom i gospodarskim objektom.

Niz godina bio je u vlasništvu obitelji Heinzel. Vjekoslav Heinzel (Alois), (1871.-1934.), bio je hrvatski arhitekt i zagrebački gradonačelnik. Povijesno i civilizacijski gledano, najviše je pridonio da Zagreb dobije sadržajno i estetski velegradske vizure, te postane relevantna europska civilizacijska, kulturna i turistička metropola.

Ljetnikovac je očuvan do danas u izvornim gabaritima, obliku i detaljima, te pripada prepoznatljivom sloju ladanjskih objekata građenih na području Bukovca u 19. stoljeća za koje je karakteristično korištenje motiva tradicijske drvene arhitekture.

Vila Holjac-Bukovac

Jedna od zagonetnijih građevina na Bukovačkoj cesti svakako je Vila Holjac-Bukovac. Riječ je o građevini izgrađenoj u 19. stoljeću – periodu kada su utjecajniji građani počinju graditi vile na području Bukovca i Maksimira.

Ovu je vilu za sebe izgradio poznati hrvatski arhitekt i gradonačelnik Janko Holjac.

Holjac je studirao arhitekturu u Beču. Po povratku u Hrvatsku gradi i restaurira brojne crkve (sabornu crkvu u Plaškom, baziliku Srca Isusova u Zagrebu, župnu crkvu sv. Katarine u Nevincu, te brojne stambene i javne građevine. Dugogodišnji zagrebački gradonačelnik. Član HAZU-a.

Živio je u periodu od 1865. do 1939. godine.