Ulica koja nosi ime po knjižničaru Lavoslavu Hartmannu

Hartmannova ulica je mala ulica smještena u mjesnom odboru Maksimirska naselja gradske četvrti Maksimir, a nalazi se uz samu Brainimirovu ulicu na jugu, dok na sjeveru izlazi na Trg Milovana Zoričića i Rabusovu ulicu.

Lavoslav Hartmann bio je hrvatski knjižar, tiskar, nakladnik, urednik i autor iz zajednice židova. Hartmann se rodio 16. lipnja 1812. godine u rumunjskom gradu Oradei, tada u Kraljevini Ugarskoj u Habsburškoj Monarhiji. U rodnom je gradu radio kao učitelj u židovskoj školi. Ondje je drugovao s braćom Schwarz, koji su mu poslije bili poslovni partneri. Došao je u Zagreb kad je mjesna židovska zajednica bila u razmiricama zbog odvajanja male i bučne zajednice ortodoksnih židova. Kad je došao u Zagreb, smjesta se dao u konsolidiranje mjesne židovske zajednice. Bio je ravnatelj škole.

U Ilici na kućnom broju 30 vodio je knjižaru, koju je je 1. siječnja 1856. radnju otkupio od samog Ljudevita Gaja, odnosno od Romleitnera koji se parničio s Gajem. Neprodane knjige koje su preostale Gaju, Hartmann je otkupio od njega. Pomoćnik Hartmannu bio je Stjepan Kugli, koji je 1881. godine zajedno sa drugim Hartmannovim pomoćnikom Albertom Deutschom preuzeo Hartmannovu tiskaru i knjižaru, kojima ju je prodao 31. svibnja 1881. pred smrt. Hartmanova radnja službeno se zvala Knjigarna Lavoslava Hartmanna.

Popularne objave

Slične objave
Povezano

Filip Rabus – Ogroman uspjeh male obiteljske mesnice

Rabusova ulica je smještena u sklopu mjesnog odbora Maksimirska...

Palača Stern u Jurišićevoj ulici izgrađena 1906. godine za Sigmunda Sterna

U Jurišićevoj ulici, u blizini Trga bana Josipa Jelačića,...

Kompleks kuća u Mletačkoj ulici gdje se danas nalazi Atelje Meštrović

U Mletačkoj ulici, na broju 8, nalazi se kompleks...

Nikola Badovinac – Nekadašnji zagrebački gradonačelnik

Badovinčeva ulica pripada mjesnom odobru Maksimirska naselja, a spaja...