Vanja Radauš – hrvatski kipar, slikar i književnik

Radauševa ulica nalazi se u mjesnom odboru Maksimirska naselja, a spaja dvije ulice tog zagrebačkog kvarta – Ulicu Aleja Antuna Augustinčića na jugu, i Hegedušićevu ulicu na sjeveru.

Vanja Radauš bio je hrvatski kipar, slikar i književnik, a smatra ga se i jednim od najznačajnijih protagonista hrvatske likovne umjetnosti 20. stoljeća.

Vanja Radauš rođen je u Vinkovcima 1906. godine, gdje je polazio osnovnu školu i gimnaziju, dok je studirao kiparstvo na Akademiji, u Zagrebu, od 1924. do 1930. godine, gdje je i diplomirao.

Sudjelovao je u Narodnooslobodilačkom pokretu za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a bio je i redoviti profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti od 1945. do 1969. godine. Od 1947. godine član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a od 1950. godine je, kao majstor kiparstva, vodio svoju majstorsku radionicu za studente postdiplomce.

Vanja Radauš je na nagovor skladateljice Ivane Lang izradio kip Vatroslava Lisinskoga koji se i danas čuva u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Nedaleko njegove ulice, na križanju Maksimirske i Bukovačke, smještena je skulptura Bacač diska čiji je autor sam Radauš. Skulptura je svoje današnje mjesto postavljena 1957. godine, a obnovljena je 2013. godine.

Riječ je o brončanoj skulpturi koja se sastoji od slitine bakra, kositra i cinka.

Popularne objave

Slične objave
Povezano

Filip Rabus – Ogroman uspjeh male obiteljske mesnice

Rabusova ulica je smještena u sklopu mjesnog odbora Maksimirska...

Palača Stern u Jurišićevoj ulici izgrađena 1906. godine za Sigmunda Sterna

U Jurišićevoj ulici, u blizini Trga bana Josipa Jelačića,...

Kompleks kuća u Mletačkoj ulici gdje se danas nalazi Atelje Meštrović

U Mletačkoj ulici, na broju 8, nalazi se kompleks...

Nikola Badovinac – Nekadašnji zagrebački gradonačelnik

Badovinčeva ulica pripada mjesnom odobru Maksimirska naselja, a spaja...