(VIDEO) Kako je još jedan kultni zagrebački klub otišao u ropotarnicu povijesti

Ukoliko ste ovih dana pratili dnevne novosti, zasigurno vas nije mimoišla vijest o zatvaranju kultne Jabuke na Jabukovcu. Naime, nakon više od pola stoljeća rada omiljeno mjesto okupljanja zagrebačke subkulturalne scene stavilo je ključ u bravu, a brojni Zagrepčani svojim prisustvom na deložaciji udruge GSK Jabuke iz prepoznatljivog prostora, iskazali su negodovanje i neslaganje s odlukom gradskih vlasti.

Nećemo ulaziti u razloge sukoba između voditelja Jabuke i zagrebačkog gradonačelnika, a koji je rezultirao svojevrsnim kulturcidom (ako uzmemo u obzir važnost 52-godišnjeg djelovanja spomenutog kluba), nego ćemo iskoristiti priliku za prisjetit se kako je Jabuka zauzela kultni status na zagrebačkoj rockerskoj sceni, te kakvo je njezino značenje.

Fotografija: GK Jabuka

Najsjajnim razdobljem GK Jabuka smatraju se osamdesete godine prošlog stoljeća. Vrijeme je to kada je zagrebačka alternativna scena eksplodirala, desetljeće koje je izrodilo brojna velika imena glazbene rock scene, a koja su svoje vještine brusila u kultnim zagrebačkim klubovima. Najpopularniji je svakako bio Kulušić, no u jakoj konkurenciji svoj je imidž izgradila i Jabuka.

Johnny Štulić, Goran Bare, Psihomodo Pop, Kawasaki 3P samo su neka od velikih  imena koja su dala svoj pečat Jabuci.

Dolaskom 90.-tih godina, legendarni klubovi poput Kulušića i Lapa zatvorili su svoja vrata, a na zlatno doba rock’n’rolla i novovalske scene u Zagrebu podsjećali su još samo Saloon i Jabuka. Ovo je desetljeće za Jabuku bilo iznimno značajno jer su upravo tada izrodio ‘Fiju Briju’ program po kojem je Jabuka postala još prepoznatljivija u masi drugih, novih klubova. Omiljeno mjesto zagrebačkih alternativaca tada je postalo neprikosnoveni broj 1, baš poput posljednje linije obrane rock’n’rolla.

Fotografija: GK Jabuka

Dvijetisućite pak, obilježene su devastacijom još jednog kultnog zagrebačkog mjesta, smještenog preko puta Jabukovca, pod gustim krošnjama Tuškanca, Saloona. Mučan tijek priče sa Saloonom poznat je većini Zagrepčana te je, kao i danas zatvaranje Jabuke, izazvao veliki revolt među građanima.

No, dok je devastacija Saloona dobila i sudski epilog na zadovoljstvo obitelji Srezović, na susjednom Jabukovcu počela se razvijati drama koja je okončana zatvaranjem popularne Jabuke, danas i službeno najstarijeg zagrebačkog kluba. Očekivano, revolt Zagrepčana iskazan je okupljanjem i prosvjedima. Unatoč tome, kako se zasad čini, epoha Jabuke službeno je završena, a prave okolnosti njezinog zatvaranja građanima će još neko vrijeme ostati nepoznanica.

Imate li i vi sjećanja koja vas vežu za Jabuku? Slobodno nam pišite na info@maksimir.hr ili magazinmaksimir@gmail.com, vašu priču rado ćemo objaviti.

Popularne objave

Slične objave
Povezano

Filip Rabus – Ogroman uspjeh male obiteljske mesnice

Rabusova ulica je smještena u sklopu mjesnog odbora Maksimirska...

Palača Stern u Jurišićevoj ulici izgrađena 1906. godine za Sigmunda Sterna

U Jurišićevoj ulici, u blizini Trga bana Josipa Jelačića,...

Kompleks kuća u Mletačkoj ulici gdje se danas nalazi Atelje Meštrović

U Mletačkoj ulici, na broju 8, nalazi se kompleks...

Nikola Badovinac – Nekadašnji zagrebački gradonačelnik

Badovinčeva ulica pripada mjesnom odobru Maksimirska naselja, a spaja...