Srijeda, 28 srpnja, 2021

August Harambašić – Svestrani hrvatski pjesnik i publicist

Pročitajte

Gledajući gradsku četvrt Maksimir, Harambašićeva ulica se proteže od Maksimirske ceste na sjeveru, do Zvonimirove ulice na jugu, a ima dodirne točke sa Škrlčevom ulicom Ulicom Ružmarinka i Štoosovom ulicom, a pripada mjesnom odobru Ružmarinka.

Ulica je dobila ime po Augustu Harambašiću, hrvatskom piscu, pjesniku, publicistu, odvjetniku, političaru i prevoditelju. Rođen je 14. srpnja 1861. godine, gimnaziju je pohađao u Požegi, a maturirao je u Osijeku. Pravo je studirao u Zagrebu i Beču te u Zagrebu 1884. godine završio studij. 1892. je doktorirao, 1894. položio sudački, a 1896. godine pravosudni ispit.

Pravo obavljanja odvjetničke prakse dobio je 1900. godine. Politički je pratio oštru liniju Ante Starčevića, radi čega je bio više puta priveden u zatvor. U Hrvatskom saboru je bio pravaški zastupnik od 1901. godine.

Bio je urednik i novinar raznih časopisa, kao npr. Preporod, Bič, Trn, Balkan, Hrvatska vila i Prosvjeta te urednik dnevnika Hrvatske iz 1906. i Hrvatske iz 1900.

Prevodio je poznate pisce, kao npr. Gogolja, Tolstoja, Wildea, Shakespearea, Ševčenka i Marka Vovčka. Prevodio je s bugarskoga, češkog, poljskog, ruskog, francuskog, talijanskog i njemačkog jezika