Kralj Zvonimir – hrvatski ban, herceg i kralj Hrvatske i Dalmacije

Zvonimirova ulica je jedna od najpoznatijih ulica grada Zagreba, a svakako i jedna od najvažnijih poveznica centra grada s istokom. Zvonimirova spada u više mjesnih odbora, a kada govorimo o gradskoj četvrti Maksimir – tu su MO Eugen Kvaternik i MO Ružmarinka. Ovaj put ćemo se posvetiti MO Ružmarinka.

Zvonimirova, svojom cijelom duljinom, spaja Trg žrtava fašizma na zapadu s Kennedyjevim trgom na istoku. Gledajući mjesne odbore gradske četvrti Maksimir, sljedeće ulice imaju dodirne točke sa Zvonimirovom ulicom – Livadićeva, Rusanova, Babukićeva, Šulekova, Blažekova, Kušlanova, Smodekova i Harambašićeva ulica. Mjesnim odborima Eugen Kvaternik i Ružmarinka “pripada” sjeverna strana Zvonimirove ulice od Heinzelove ulice na zapadu do Kennedyjevog trga na istoku.

Dmitar Zvonimir bio je hrvatski ban, herceg i kralj Hrvatske i Dalmacije, vladao je od 1075. do 1089. godine. Upamćen kao jedan od najuspješnijih vladara ranosrednjovjekovne Hrvatske, Zvonimir je, kao i njegov prethodnik, nastavio politiku ekspanzije Hrvatske na svim poljima.

Njegova smrt 1089. bila je prekretnica u hrvatskoj povijesti, jer je sukscesijska kriza koju je izazvala bila popraćena krvavim ratom koji je rezultirao gubitkom hrvatske samostalnosti.

Popularne objave

Slične objave
Povezano

Podsjetnik na najstrašniju tramvajsku nesreću u zagrebačkoj povijesti

Dan 31. listopad 1954. godine urezan je u zagrebačku...

Opasnost od Turaka, potresi, građanski rat: Sažetak života u Zagrebu u 16. stoljeću

Jedno od najtežih perioda zagrebačke povijesti svakako je bilo...

Značajne godine koje su obilježile povijest glavnog grada Republike Hrvatske

Prvi pisani spomen grada Zagreba potječe još iz 1094....

Ležerno izdanje Augusta Šenoe u njegovoj ulici u kojoj se rodio 1838. godine

August Šenoa, poznati hrvatski romanopisac, pripovjedač, pjesnik i kritičar,...